انواع عایق ساختمانی
در دنیای مدرن و پرهیاهوی امروزی عایقبندی ساختمانها از نظر حرارت، رطوبت و صوت اهمیت بسیار زیادی دارد و انجام این عایقکاریها میتواند یک کار بسیار هوشمندانه و مفید باشد چرا که عایقکاری ساختمان علاوه بر ایجاد آرامش برای ساکنان ساختمانها میتواند در صرفهجویی و کاهش اتلاف انرژیهای مختلف مؤثر باشد. استفاده از انواع عایق ساختمانی علاوه بر تمامی مزیتهایی که دارد میتواند باعث افزایش ارزش ساختمانها نیز بشود. عایقها میتوانند از نظر فرم، جنس، عملکرد، کاربرد، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی و … با هم متفاوت باشند.
عایق کاری ساختمان چیست و چه مزایایی دارد؟
در حقیقت هر وسیله یا مادهای که بتواند از ورود و خروج انرژیهای مختلف به ساختمان ممانعت کند بهعنوان عایق شناخته میشود. عایقها میتوانند به اشکال مختلف مانند پوششهای سقفی، پوشش کف، پوشش دیوارها و پوشش تجهیزات مختلف استفاده شوند. هرکدام از انواع عایقها کاربردهای مختلفی دارند بهعنوانمثال عایقهای رطوبتی مانع از ورود و خروج آب و رطوبت میشوند درحالیکه عایقهای صوتی بهمنظور جلوگیری از ورود و خروج صدا استفاده میشوند. از مهمترین مزیتهای استفاده از عایقها در ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- جلوگیری از اتلاف انرژی
- محافظت از ساختمان در برابر آتشسوزی
- کم کردن میزان آلودگیهای صوتی
- افزایش ایمنی، مقاومت، دوام و ماندگاری ساختمانها
- تأمین آرامش و آسایش افراد و ساکنان ساختمانها
انواع عایق های ساختمانی
عایق پلیمری
این گروه از عایق ها نظیر پلی استایرن (یونولیت) یا پلی یورتان می باشد. این عایق ها دارای ضریب مقاومت حرارتی بالاتری نسیت به عایق های معدنی هستند و برخلاف عایق های معدنی در برابر رطوبت مقاوم هستند. با این وجود در برابر حرارت مقاومت چندانی ندارند. محدوده حداکثر دمای کاری این مواد بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد می باشد و برای ایجاد مقاومت در برابر آتش سوزی، از مواد ضد آتش در آنها استفاده می شود. همچنین این گروه از عایق ها انعطاف پذیر نمی باشند و برای نصب آن بر روی دیوار نیازی به سازه نمی باشد. از این رو عمدتا از این عایق در روش های عایق کاری بدون سازه استفاده می شود.
عایق معدنی
این دسته از عایق ها نظیر پشم شیشه، پشم سنگ و پشم سرباره می باشد. این عایق ها تحمل دمایی بالاتری در برابر حرارت دارند و محدوده کارکرد آنها بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ درجه سانتیگراد می باشد و در برابر آتش سوزی مقاوم است. یکی از نکات ضعف این عایق ها، مقاوم نبودن در برابر رطوبت و انعطاف پذیری آن است. لذا از این دسته از عایق ها در روش های عایق کاری با سازه و با لایه محافظ رطوبت استفاده می شود.
روش های عایق کاری دیوارها
عایق کاری جدارهای ساختمان متشکل از یک لایه عایق حرارتی و یه لایه نمای نهایی (نظیر گچ و یا سنگ و آجر نما) می باشد. روش های گوناگونی جهت عایق کاری در ساختمان ها وجود دارد که می توان با توجه به شرایط هر ساختمان مناسب ترین و اقتصادی ترین روش را انتخاب نمود. با توجه به اینکه از چه نوع مصالح عایقی برای عایق کاری ساختمان استفاده شود، روش های عایق کاری مختلفی قابل تعریف است که در ادامه بدان اشاره شده است.
عایق کاری با سازه
این روش برای گروه عایق های معدنی که انعطاف پذیری بالایی دارند استفاده می شوند. با توجه به صلب نبودن این عایق ها، لایه نمای نهایی نمی تواند مستقیما بر روی عایق نصب شود. بنابراین در این روش، دیوارها بوسیله پروفیل های چوبی و یا فلزی قاب بندی می شود و عایق حرارتی در میان فضای قاب بندی قرار می گیرد و در نهایت لایه نما بر روی سازه اجرا می شود. از جمله مهمترین روش های عایق کاری با سازه می توان به روش عایق کاری کناف و روش قاب بندی فلزی و رابیس اشاره نمود.
عایق کاری بدون سازه
این روش از عایق کاری ساختمان، برای گروه عایق های پلیمری که دارای صلبیت کافی هستند، استفاده می شود. با توجه به عدم انعطاف پذیری این عایق ها، لایه نمای نهایی می تواند مستقیما بر روی عایق نصب شود و نیازی به سازه و قاب بندی دیوار نمی باشد. از جمله مهمترین روش های عایق کاری بدون سازه می توان به روش دو دیوار و عایق مابین، عایق برد، پلی استایرن دانسیته بالا و ملات سیمان اشاره نمود.
عایق کاری با مصالح عایق
در این روش از بلوک هایی با مقاومت حرارتی بالا بعنوان اجزای دیوار باربر استفاده می شود. بنابراین خود دیوار دارای عایق بودن کافی می باشد و نیازی به نصب عایق بر روی آن نیست. از مهم ترین روش های عایق کاری به این روش می توان به بلوک های بتن سبک گازی، لیکا و پرلیت اشاره نمود.
عایق کاری با متدهای جدید
درحال حاضر تکنولوژی ساخت خانه های سریع و پیش ساخته در دنیا پیشرفت های شگرفی داشته است که ضمن اجرای یک ساختمان در کمترین زمان، عایق کاری مناسبی نیز دارند. از آن جمله می توان به روش های LSF، ICF و ساندویچ پنل (۳D-Panel) اشاره نمود.
بهترین روش عایق کاری ساختمان
همانطور که گفته شد عایقبندی ساختمانها از اهمیت و ارزش بسیار بالایی برخوردار بوده و در کنار صرفهجویی در مصرف انرژیها و تأمین آسایش و آرامش افراد باعث میشود که قیمت و ارزش ساختمان نیز افزایش پیدا کند. بهصورت کلی میتوان گفت بهترین روش عایقکاری ساختمان روشی است که در آن ساختمان از نظر رطوبت، حرارت و صوت به مقاومت بالایی برسد. هرکدام از عایقهای گفته شده که مورد بررسی قرار گرفتند دارای مزایا و معایب خاص خود بوده و میتوانند در محیطها و ساختمانهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرند.
یونولیتها بهعنوان یکی از بهترین و کاربردیترین عایقهای ساختمانی شناخته میشوند که همزمان میتوانند عایق صوت، حرارت و رطوبت باشند. مطالعه در مورد کاربرد یونولیت فشرده بهعنوان یکی از بهترین انواع عایق ساختمانی میتواند کمک زیادی به افراد برای انتخاب یک عایق مناسب ساختمانی بکند.